Ängelholms kommunvapen Ängelholms kommunvapen

Verktygsmeny

Hjälp

Sök på webbplatsen

Chatta med oss

Hej, vill du ha hjälp?Chatten öppnas i nytt fönster i din webbläsare

Texten i chatten sparas och blir en allmän handling som vem som helst kan begära att få läsa.

Regler och villkor för chatten

Hjälp med bostad

Kommunen har yttersta ansvaret för de personer som bor eller vistas i kommunen. Det innebär dock inte att kommunen ska tillhandahålla bostäder till alla som saknar eget boende. Endast när någon är helt bostadslös och har särskilda svårigheter att på egen hand skaffa en bostad har kommunen ansvar att bistå med detta. Att till exempel ha betalningsanmärkningar, låg eller ingen inkomst eller att det är långa bostadsköer räknas inte som särskilda svårigheter.

Här kan du läsa mer om vilket boendestöd du kan få från Ängelholms kommun.

Att ansöka om bistånd till boende
Vad kan du göra när du riskerar att förlora ditt boende?
Att söka bostad
Till dig som är ung och vill flytta hemifrån
Kommunal hyresgaranti
Bostadssocial lägenhet
Vräkningsförebyggande arbete

Att ansöka om bistånd till boende

Vid en ansökan om bistånd till boende ska först din rätt till bistånd utredas och prövas enligt Socialtjänstlagen. Ett bistånd till boende behöver inte innebära att man beviljas en egen lägenhet. Om du hamnar i en akut oförutsedd situation kan du beviljas tillfälligt boende, exempelvis på vandrarhem, i del av lägenhet eller dylikt under en begränsad period. Ängelholms kommun har ingen ”tak över huvudet-garanti”.

För att vara berättigad till bistånd till boende ska man ha gjort sitt yttersta för att själv försöka ha löst situationen. Det kan till exempel vara att använda sig av sitt nätverk för tillfälligt boende under tiden man letar efter en mer långsiktig lösning, sätta upp sig i lägenhetsköer i Ängelholm och i andra kommuner, söka boende via annonser med mera. Har du egna pengar att bekosta en tillfällig boendelösning ska du i första hand använda dig av dessa.

Om det är en akut situation bör du också leta efter bostäder som kanske inte helt motsvarar dina önskemål. Du bör söka en bostad som är mindre än vad du önskar, i ett annat bostadsområde eller i en helt annan stad/ort. Du bör acceptera en lägre standard eller att du måste byta skola för dina barn. Det är nödvändigt för att du ska kunna tillgodose ditt och din familjs behov av bostad.

Vad kan du göra när du riskerar att förlora ditt boende?

Riskerar du att bli av med ditt boende bör du alltid undersöka om det finns något du kan göra för att behålla det. Har din uppsägning gått rätt till? Har du en hyresskuld kanske du kan få göra upp en avbetalningsplan på den?

När en hyresvärd säger upp en hyresgäst till exempel på grund av obetald hyra ska de enligt lag informera socialtjänsten. Försörjningsstödsenheten skickar då ett brev med information om vart du kan vända dig. Du får också information om att du kan få ytterligare rådgivning av försörjningsstödsenhetens boendehandläggare.

Vill du ha juridisk rådgivning kring din bostad kan du till exempel vända dig till Hyresgästföreningen om du är medlem där. Det finns även mycket information på internet vad gäller hyresjuridik.

Att söka bostad

Det första du måste göra är att sätta upp dig i lägenhetsköer. De flesta hyresvärdar vill att man anmäler sitt intresse och sätter upp sig i kö via internet. Därefter är det viktigt att vara aktiv och följa upp sin ansökan så att man inte trillar ur kön. De flesta bostadsköer är gratis.

Följ denna länke för att se en lista över vilka fastighetsägare som finns i Ängelholms kommun.

Du kan även hitta annonser om lediga rum, lägenheter, andrahandsuthyrning, stugor med mera på till exempel Blocket.se och på andra sociala medier.

Till dig som är ung och vill flytta hemifrån

Som regel krävs en inkomst för att kunna flytta hemifrån till ett eget boende. Är du i behov av försörjningsstöd godkänns inte kostnad för hyra om du skulle hitta ett eget boende utan du får vänta tills du har en egen inkomst och har råd att flytta hemifrån. Det är dock viktigt att sätta upp sig i kö hos olika hyresvärdar för att kunna ha möjlighet till en lägenhet den dagen du har en inkomst och då kan flytta hemifrån.

Kommunal hyresgaranti

Den kommunala hyresgarantin vänder sig till dig som har ekonomisk möjlighet att betala för en hyreslägenhet i Ängelholms kommun men ändå har svårigheter att få en egen bostad. Om du till exempel har blivit erbjuden en lägenhet men hyresvärden inte vill hyra ut till dig på grund av en tidigare betalningsanmärkning, kan du bli beviljad en kommunal hyresgaranti.

Din ansökan utreds och det fattas beslut om bifall eller avslag på ansökan. Det är inte alla hyresvärdar kommunen har möjlighet att teckna avtal om kommunal hyresgaranti utan bedömning görs i varje enskilt fall.

I kriterierna för att kunna bli beviljad kommunal hyresgaranti ingår bland annat att man efter förmåga betalar av på de skulder man har och inte drar på sig några nya skulder.

Viss tillsyn i lägenheten ingår även i den kommunala hyresgarantin.

Bostadssocial lägenhet

När någon är helt bostadslös och har särskilda svårigheter att skaffa en bostad på egen hand, på grund av medicinska och/eller sociala skäl, har kommunen ansvar att bistå med bostadssocial lägenhet. Att till exempel vara bostadslös, ha betalningsanmärkningar, vara trångbodd, ha låg/ingen inkomst eller att det är långa bostadsköer räknas inte som särskilda svårigheter.
Insatsen med bostadssocial lägenhet syftar till att stärka din förmåga att till exempel fungera i ett boende och/eller att komma vidare till en mer stadigvarande boendeform. En individuell boendeplan upprättas som stöd. Den innefattar alltid tillsyn eller boendestöd där en regelbunden kontakt sker dels som en stödfunktion men också för att kontrollera att du sköter ditt boende enligt överenskommelse. Hur du hanterar din ekonomi är också en viktig del i en boendeplan.

Vräkningsförebyggande arbete

Ängelholms kommun har ett övergripande mål - att inga barn under 18 år ska behöva uppleva en avhysning av Kronofogden. Ängelholms kommun samverkar med kommunens fastighetsägare för att motverka och förebygga hemlöshet. Vi strävar efter att tidigt upptäcka om det finns risk för vräkning på grund av obetalda hyror eller störningar. Detta gör vi genom uppsökande arbete och rådgivning.

Vi kartlägger årligen hemlösheten i Ängelholm och samarbetar med viktiga aktörer så som frivilligorganisationer och hemlösa för att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden.

Sidan granskad den 11 januari 2016.

Kontakt

Kundtjänst
tel. 0431-870 00
This is an email address 

Allmän information

Om Ängelholm

Adress:
Östra vägen 2
262 80 Ängelholm

Kundforum

Telefon: 0431-870 00
E-post: This is an email address

Kundtjänst-öppettider:

Ordinarie öppettider:
Måndag-torsdag: 07.30-17.00
Fredag: 07:30-16:00

Kommunens kundtjänst

Jourtelefon och andra kontakter

Felanmälan

Lämna din synpunkt

Om webbplatsen

Ängelholms kommun på sociala medier

Facebook

Twitter

Instagram

Youtube

Visste du att en del av Kronoskogen numera är naturreservat?