Ängelholms kommunvapen Ängelholms kommunvapen

Verktygsmeny

Hjälp

Sök på webbplatsen

Chatta med oss

Hej, vill du ha hjälp?Chatten öppnas i nytt fönster i din webbläsare

Texten i chatten sparas och blir en allmän handling som vem som helst kan begära att få läsa.

Regler och villkor för chatten

Stationsområdet – vår nya hållbara stadsdel

31 oktober 2017

Under måndagskvällen antog kommunfullmäktige det nya planprogrammet och värdeplanen för Stationsområdet i Ängelholm. Det centrala området, med järnvägsstationen som centrum, ska bli en ny stadsdel med fler bostäder, verksamheter, handel och service. Området ska bli ett föredöme för hållbar utveckling i Ängelholm. 

Stationsområdet är beläget kring stationen i Ängelholm. Det har ett centralt läge nära stadskärnan, Rönne å och Järnvägsparken och inte långt till Kronoskogen och havet. Stationsområdet är ett attraktivt område som dagligen används av många. Enligt det planprogram som nu har antagits vill kommunen utveckla området och dess kvaliteter på ett bättre sätt än idag.

- Stationsområdet ska bli en hållbar stadsdel och en förlängning av centrum. En attraktiv stadsdel med upp till 2 700 nya bostäder, service och mötesplatser. Vi vill se en tydligare koppling mellan staden och havet. Vi vill ge våra besökare en verklig bild av Ängelholm när de kliver av tåget. En attraktiv stad som man vill leva och bo i, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Nyander (S). 

Syftet med planprogrammet är att ta ett helhetsgrepp över Stationsområdets utveckling för att bestämma hur området ska användas. Planprogrammet anger förutsättningar, utgångspunkter och mål för kommande detaljplaner.

Medborgardialogen en viktig del av arbetet

Arbetet med planprogrammet för Stationsområdet har pågått sedan 2012 och engagerat många ängelholmare som har visat intresse för områdets framtid. Genom flera medborgardialoger har kommunen samlat in medborgarnas åsikter.

 - Arbetet inleddes med workshops med politiker, tjänstepersoner, allmänhet, näringsliv och andra myndigheter. Workshopsarbetet skapade en visionsskiss och ett strukturförslag som kallas Q-book togs fram. Sedan återkopplade vi till ängelholmarna, förankrade, lyssnade av och prövade om. Därefter gick flera förslag ut på samråd och vi bjöd in till Öppet hus. Vi har även engagerat elever från Rönnegymnasiet och medlemmarna i Ungdomsfullmäktige under arbetets gång. Medborgardialogerna har varit en viktig del av arbetet, berättar Helena Östling, planchef i Ängelholms kommun.

Ängelholmarna ska vara stolta över området

Parallellt med planprogrammet har en värdeplan för hållbar utveckling av området tagits fram. Värdeplanen ska användas i den fortsatta planeringen av Stationsområdet.

- Områdets centrala läge vid järnvägsstationen ger optimala förutsättningar för att utvecklas hållbart. Stationsområdet ska bli ett föredöme i framtida bebyggelse i kommunen och ett område som ängelholmarna är stolta över, säger Lena Åström, chefsstrateg på Ängelholms kommun och projektledare för värdeplanen.

 

Ta del av hela planprogrammet och värdeplanen för Stationsområdet

Sidan uppdaterad den 31 oktober 2017.

Allmän information

Om Ängelholm

Adress:
Östra vägen 2
262 80 Ängelholm

Telefon: 0431-870 00
E-post: This is an email address

Digitalt kundforum

Kundtjänst-öppettider:

Ordinarie öppettider:
Måndag-torsdag: 07.30-17.00
Fredag: 07:30-16:00

Kommunens kundtjänst

Jourtelefon och andra kontakter

Felanmälan

Lämna din synpunkt

Om webbplatsen

Ängelholms kommun på sociala medier

Facebook

Twitter

Instagram

Youtube

Visste du att du kan få flyga ett drakenplan i simulator på Flygmuseet?