Ängelholms kommunvapen Ängelholms kommunvapen

Verktygsmeny

Hjälp

Sök på webbplatsen

Chatta med oss

Hej, vill du ha hjälp?Chatten öppnas i nytt fönster i din webbläsare

Texten i chatten sparas och blir en allmän handling som vem som helst kan begära att få läsa.

Regler och villkor för chatten

Kommunen klarade regeringens mål om extratjänster med råge, tilldelas bonus

09 januari 2018

Regeringen avsatte under förra året pengar till de kommuner som anställer personer som är längst från arbetsmarknaden. Ängelholms kommun klarade regeringens målsättning om 25 extratjänster med råge och tilldelas därmed en bonus 1.7 miljoner kronor.

– Det är självklart glädjande med en extra bonus som vi kan använda för att få fler människor i arbete. Extra glädjande är det att vi är en av de kommuner som har lyckats allra bäst med att sätta människor som har haft svårt att hitta jobb i arbete, säger Jan Mårtensson, verksamhetschef för Vuxenutbildning och Arbetsmarknad i Ängelholms kommun.

Det är Regeringen som har avsatt 500 miljoner kronormed syftet att stärka skola, vård och omsorg och stötta kommuner och landsting som anställer personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Jobben kallas för extratjänster och ska fungera som en extra resurs. Alla kommuner och landsting kan ta del av stödet beroende på hur många personer som de anställer med hjälp av extratjänster.

I Ängelholms kommun var regerings målsättning 25 extratjänster vid årsskiftet, men när året summerades fanns det närmare 80. Det innebär att kommunens arbetsmarknadsenheter tilldelas cirka 1.7 miljoner kronor, en summa som kan växa ytterligare med överskjutande pengar från kommuner som inte uppnår sina mål. 

Att det har gått så bra med extratjänsterna, menar Jan Mårtensson, är dels att personal har varit ute och informerat och hjälpt till med tillsättning. Men även att verksamheterna har insett värdet av dem.

– Ta till exempel en undersköterska. En stor del av deras arbetstid går till arbete som att städa och tvätta. I och med extratjänsterna kan man i större utsträckning fokusera på arbetsuppgifter som man är utbildade till, säger Jan Mårtensson.  

De tilldelade pengarna kan nu fritt användas av kommunen. De kan till exempel gå till att anställa fler i skola, vård och omsorg, men också till ökade möjligheter till handledning vid nyanställningar eller insatser för att förbättra arbetsmiljön.

Hur ska pengarna användas på bästa sätt?

– Integrationsprojekt, rekryteringsutbildning och insatser för långtidsarbetslösa är bland de förslag som vi har diskuterat. Målsättningen är såklart att vi ska få ännu fler människor i arbete, säger Jan Mårtensson.

Sidan uppdaterad den 9 januari 2018.

Allmän information

Aktuella arbeten

Visste du att du som tillhör äldreomsorgen i Ängelholms kommun kan få avgiftsfri hjälp för att undanröja risker för skador i hemmet?