Ängelholms kommunvapen Ängelholms kommunvapen

Verktygsmeny

Hjälp

Sök på webbplatsen

Chatta med oss

Hej, vill du ha hjälp?Chatten öppnas i nytt fönster i din webbläsare

Texten i chatten sparas och blir en allmän handling som vem som helst kan begära att få läsa.

Regler och villkor för chatten

Boende till samtliga nyanlända i Ängelholm 2017

14 december 2017

För andra året i rad är Ängelholms kommun mycket stolta att vi är en av de kommuner i landet som har klarat uppdraget enligt den tvingande bosättningslagen. Genom gemensamma krafter, kloka politiska beslut och gott samarbete med fastighetsägare har vi lyckats erbjuda bostad åt samtliga 137 nyanlända som anvisats under 2017. Alla har även erbjudits introduktion/stöd när de kommit hit till sin nya hemkommun Ängelholm.

137 har fått boende och stöd

Den tvingande bosättningslagen (2016:38), där kommuner måste ta emot ett visst antal anvisade personer med uppehållstillstånd, infördes den 1 mars 2016 och ställde nya krav på den kommunala organisationen. Ängelholms kommuns anvisningstal för 2017 blev totalt 137 personer (jämför med 98 personer 2016).

-          Vi är otroligt stolta och glada över att vi kunnat erbjuda en bostad åt alla nya ängelholmare. Efter förra årets framgång diskutrerade vi 2017 års utmaningar. Vi visste att det skulle bli ett tufft år då besluten om uppehållstillstånd för de personer som kom till Sverige i den stora flyktingströmmen i oktober 2015 kommer in nu. Vi vill inte bara hjälpa dem med en bostad, också se till att de får ett bra mottagande och introduktion in i samhället, säger Anita Svantesson, enhetschef för Boendeenheten.

Samarbete en framgångsfaktor

När vi summerar 2017 kan vi konstatera att alla som anvisats till Ängelholms kommun under året också har kunnat erbjudas introduktion och stöd. Framgångsfaktorer för Boendeenheten i Ängelholms kommun har varit ett inarbetat arbetssätt med andrahandsuthyrning av lägenheter samt bra relationer med samarbetspartners som Migrationsverket, Melins förvaltning, Ängelholmshem, Leeman & Olsson, Vejby IT, Sommarsol och Nordhav Förvaltning. Kommunen har också hyrt bostäder av privatpersoner.

-          Många som kommer till vår kommun är välutbildade och vill skapa sig en framtid här. Vi behöver få dem att känna sig välkomna och ge möjlighet till arbete, permanent bostad och skola till barnen. Det har vi lyckats med, berättar Anita Svantesson.

Slut upp under #öppnaängelholm

I somras gick kommunen ut med en kampanj - #öppnaängelholm.  Kampanjen syftade till att väcka intresse hos ängelholmarna att vilja göra något gott för andra. Genom att bli familjehem till ett barn eller en ungdom som behöver stöd eller hyra ut bostäder till nyanlända och andra personer i behov av en bostad. Kampanjen hann inte vara länge innan samtalen och intresseanmälningar kom in till kommunen.

-          Vi har upplevt att kampanjen har inspirerat människor att göra något gott för andra. Vi kommer under #öppnaängelholm att fortsätta berätta om ängelholmare med både hjärta och civilkurage, säger kommunikationschef Karin Wettermark Jonsson.

Sidan uppdaterad den 14 december 2017.

Allmän information

Om Ängelholm

Adress:
Östra vägen 2
262 80 Ängelholm

Telefon: 0431-870 00
E-post: This is an email address

Digitalt kundforum

Kundtjänst-öppettider:

Ordinarie öppettider:
Måndag-torsdag: 07.30-17.00
Fredag: 07:30-16:00

Kommunens kundtjänst

Jourtelefon och andra kontakter

Felanmälan

Lämna din synpunkt

Om webbplatsen

Ängelholms kommun på sociala medier

Facebook

Twitter

Instagram

Youtube

Visste du att G:a Rådhuset i Ängelholm finns som 3D-modell i Google Earth?