Ängelholms kommunvapen Ängelholms kommunvapen

Verktygsmeny

Hjälp

Sök på webbplatsen

Chatta med oss

Hej, vill du ha hjälp?Chatten öppnas i nytt fönster i din webbläsare

Texten i chatten sparas och blir en allmän handling som vem som helst kan begära att få läsa.

Regler och villkor för chatten

Badvattenprovtagning i kommunen

Kommunen är ute på olika badplatser från juni till augusti varje år. Det finns skyltar vid badplatserna där resultatet från provtagningarna visas.

Från att ett prov är taget dröjer det cirka 7 dagar innan kommunen får en slutgiltig bedömning från det laboratorium som har analyserat provet. Du kan se resultat från provtagningen så snart kommunen lagt in dem på smittskyddsinstitutets sida Badplatsen. Den information som finns tillgänglig är vattentemperatur, vattenkvalitet och uppgift om algblomning.

Badklåda

Badklåda orsakas av en parasit och kan drabba människor som badat i insjöar. Badklåda är inte farligt och symptomen är myggbettsliknande utslag som kliar kraftigt. Utslagen försvinner av sig själva efter ungefär en vecka.

Vad är badklåda?

Badklåda, eller cerkariedermatit som det egentligen heter,  är en ofarlig och självläkande åkomma som orsakas av en parasit.  Badande berättar om klåda och utslag på kroppen efter bad. Detta är inte ovanligt och förekommer då och då under sommaren, framför allt vid höga temperaturer.

Angreppen är inte farliga och man kan bada om man vill. Man kan inte se på vattnet om det innehåller cerkarier. Förekomst av cerkarier i vattnet betyder inte att man måste undvika att bada. En offentlig badinrättning behöver heller inte stänga (även om man gör så ibland).

Smittvägar och spridning

Cerkarierna (kallas också för vattenloppor) är små larver som utvecklas till en inälvsmask som finns hos sjöfåglar. De är inte synliga för blotta ögat och simmar fritt i ytvattnet. De kan av misstag angripa en badande människa i stället för en fågel och tränga in någon millimeter i huden, där de dock dör relativt snabbt. Larverna finns mest på grunt vatten och därför drabbas barn mer än vuxna.

Badklåda är inte smittsam från person till person. Inkubationstiden är svår att definiera på ett enkelt sätt. Symtomen förutsätter att man tidigare utsatts för cerkarier och hunnit bli överkänslig. Exponeras man när man väl blivit överkänslig kommer symtomen snabbt, inom någon eller några timmar.

Symptom  & behandling

Efter en tidigare kontakt med cerkarier kan förnyad exponering ge upphov till ett snabbt  kliande utslag som kan påminna om myggbett. Detta utslag brukar finnas kvar i c:a 1 vecka. Enstaka individer kan drabbas av en starkare allergisk reaktion med feber. Någon specifik behandling finns inte och är inte nödvändig.

Om man efter badet snabbt duschar eller torkar av sig med handduk och tar av badkläderna minskar risken för badklåda. Varmt vatten med lite ättika ska kunna ge lindring av klådan. Klådstillande och antiallergiska medel kan eventuellt användas. Precis som för insektsbett finns det risk för en sekundärinfektion om man river sönder utslagen. I svårare fall bör då läkare kontaktas.

Sidan uppdaterad den 27 februari 2013.

Allmän information

Om Ängelholm

Adress:
Östra vägen 2
262 80 Ängelholm

Kundforum

Telefon: 0431-870 00
E-post: This is an email address

Kundtjänst-öppettider:

Ordinarie öppettider:
Måndag-torsdag: 07.30-17.00
Fredag: 07:30-16:00

Kommunens kundtjänst

Jourtelefon och andra kontakter

Felanmälan

Lämna din synpunkt

Om webbplatsen

Ängelholms kommun på sociala medier

Facebook

Twitter

Instagram

Youtube

Visste du att samtliga krögare i Ängelholms kommun är utbildade i Ansvarsfull Alkoholhantering (AAS) ?